__

__

咪用馮檢基侮辱李克勤



雖然身為李克勤FANS,但非常反感佢曾經公開表態支持 Mrs. Hilter 同反對「反國教」所表達的政治取態,亦明白政治圈子因此而極度憎佢,繼而事無大少針對佢,雞毛蒜皮嘢都要抽秤佢,就連佢攞到今屆商台叱吒樂壇男歌手金獎,都要恥笑「樂壇關愛座」。可是純粹從音樂角度出發而對事不對人,佢攞呢個獎雖不算實至名歸,但當前香港嘅所謂樂壇有邊個男歌手真係掂過佢,我真係睇唔到囉。

無錯,李克勤無話好似佢嘅「伯樂」譚詠麟,或同期出道嘅張學友宣佈唔再攞獎,係會俾人覺得「仲要同啲細嘅爭」,但舊年2月第59屆格林美獎其中一首得獎歌曲Moth into Flame,樂隊 Metallica 四位成員中最年輕的Robert Trujillo 比克勤大三歲,唔通美國樂壇又流行「關愛座」呀?! 對人不對事總不會客觀,但「名叫香港嘅井」太習慣不知外面嘅世界係點郁啲就因人廢言。

李克勤出道30年,音樂造詣除咗「零瑕疵」嘅相反「無感情」之外,當今的歌手那管是許廷鏗、陳柏宇、吳業坤等,真係「見到尾燈當佢贏」。唔駛講乜,剩係《演奏廳》同《演奏廳 II》嘅 Live recordings,家陣有邊個歌手夠實力同夠膽呀!歌曲類別唔只情情塔塔,乜嘢題材都有,甚至「講政治」計有小弟提過嘅《後會有期》講移民潮,仲有大家該仍記憶猶新嘅《天水、圍城》(雖然佢迴避係「政治嘢」);要再數的話,起碼仲有《演奏廳 II》第四首《香港仔》其實係講香港人為賺人民幣不擇手段嘅醜態。唔計寫同唱呢類題材嘅歌要講下膽量同要有時事觸覺,俗謂「新世代」嘅一堆歌手有無 intention 寫同唱同社會有關嘅歌?抱歉的,在我的印象中又係無。



今次得獎由來的《30克》專輯,《一個都不能少》的編曲抄襲確實係污點,仲要係重犯同類錯誤 (上一次就是《希望》),真係抵打。但第五首的《給歌迷梁小姐的公開信》雖然既無得獎亦無派過台,以有如答謝梁小姐在世時一直的默默支持,勉勵她的親人繼續開心的生活落去,唔用生命終結只有悲傷的方向,又有那位歌手同創作人可以做到?更唔好話呢首歌反映克勤對歌迷的尊重咁懶係高尚囉。

《30克》專輯另一首最多人講嘅歌係《C3PO》。C-3PO 本是 Star Wars 其中一個機械人角色,克勤將《星戰》中 C-3PO 同莉亞公主嘅關係寫成一首歌,又係嗰句「唔係人人諗得到囉」。仲要講呢,Google search 最少三篇對呢首歌嘅《樂評》,但篇篇都係話首歌係講「收兵」,其中一篇仲串克勤成50歲人學人講「兵」係咪老咗啲呢...... 我睇到真係笑咗囉。

所謂「中學生中文閱讀理解」嘅要求之一,係要從考慮埋作者嘅身份同文章嘅背景,以至寫作的時間條件,先至係正確研讀同分析。例如朱自清嘅《背影》,唔擺低今時今日鐵路(以至通訊科技) 嘅發達係唔會研讀到作者與父親別離嘅情懷。

C-3PO 只係一個機械人隨從,點取代 Han Solo 呀!無錯,真係只能寫到「兵」咁樣,但克勤的「青春期」由1980年代開始,嗰陣嘅香港社會嘅男女感情關係無依家咁功利主義,單純得嚟真係可以見到心儀對象有「白馬王子」照顧而幸福快樂就默默祝福,直到永遠阿們嗰隻。當然,以今時今日嘅觀念係覺得好撚憨鳩。但呢種「石器時代」嘅思想就係咁,而且同現今嘅想法最大分別,既唔會因為「女神」唔揀你呢隻兵而自怨自捱,更唔會憎恨將「女神」私有化嘅嗰條友 ;同時地,會否另覓對象同「女神」無直接關連 (嗱,官方MV就表達咗呢啲元素) 。可見這些《樂評》不單膚淺,更可以謂「小學雞」都不如。至於點解咁寫,係咪因為當前香港社會看待李克勤的大氣氛,小弟唔去考究。

專輯有兩首歌觸及「送禮勤」── 《恭喜你》同《30克》。雖然自嘲呢樣嘢關心妍的《關家姐》可謂最經典,但關心妍擺明車馬用首歌嚟做 Promotion Campaign 重點,响 Marketing 嚟講係好低 Level 嘅招數。相反地,克勤無咁做,就算上電台接受訪問講呢兩首歌,重點集中响編曲同聲線調校 (恭喜你),同 A-capella 嘅「好玩」(30克)。

另外,詳細研究李克勤 30年來逾50隻非純精選嘅專輯,《30克》嘅編曲同演繹風格近乎從未出現過,除咗《五十路》同《失魂記》兩首「又係唱俾老婆聽」之外,題材亦係「新鮮」,加埋以上幾點,已經足夠證明李克勤攞獎根本就唔係「關愛座」。頂到盡一句「時也命也」,或奉承的講「遲來的男歌手獎」。

咁馮檢基呢?在香港從政逾30年,做嚟做去都係得一味有如「街坊保長」,對比克勤啲歌嘅題材同風格就變化萬千,已經「企開啲啦」。雖然克勤嘅歌藝「無感情」,但「零瑕疵」可以要嚟 Hifi 「炸機」,但馮檢基打又唔打得 (唔是「勇武」嗰隻打,而係連質詢都迫唔到啲官埋牆角),企出嚟連台型都欠奉「睇又唔睇得」,講句嘢都唔夠說服力嗰隻,拎李克勤嚟比喻根本就是揀錯對象。

再者,如前述《30克》專輯充滿全新音樂元素,尚算能說「與時並進」作出改變,但馮檢基莫過話好似克勤 (江湖傳聞離開UMG原因除咗錢之外係音樂創作空間,導火線係《罪人》因為改編歌少咗商台嘅宣傳機會) 夠膽轉陣作新嘗試,就是唔少人好言相勸著佢要改革都當耳邊風。甚至乎克勤過去親自落手協助新人發展演藝事業 (例如黃依汶、陳婉淇。雖無功而還但都唔關克勤事),馮檢基就偏聽深水埗幫班死老野,搞到任國楝、莫家嫻、楊振宇最終拂袖而去,仲要死攬住個根本係廢柴嘅李健勤當係寶。

將以上咁大堆嘢夾埋一齊去睇,馮檢基唔只不配同李克勤嚟比,直頭係「食塵都無份」嗰隻,亦更清楚肯定咁比法簡直係侮辱李克勤。亦同時證明,香港嘅社運同論政圈子啲眼界視野狹隘到退聯,連基本常識都無,中學生都不如;一味只顧因人廢言、私怨大過天、拎住一個論點就大放厥辭發花癲...... (下刪三萬字)。是故之,小弟無乜意慾理會香港政事,情願匿埋做自己嘢 (包括開 Hifi 聽歌炸機) 好過,亦係呢個原因。

都係嗰句,年齡唔係問題,能力先至係關鍵。馮檢基唔好話拍馬都追唔上林吉祥或柯健銘,連李克勤都不如,收山返鄉下耕田啦!

返回主頁

沒有留言: