__

__

依家個局勢,梗係保住鄭若驊



鄭若驊及潘樂陶的僭建事件,演變到客觀嚟講收唔到科,政圈要求佢辭職嘅呼聲越趨巨大,但又唔好話港共公安部唔會因為有人報案而拉人封艇,港共傀儡政權林門鄭氏必定設法保住佢,亦係政治現實。簡單而潑冷水咁講,要佢落台根本就嘥氣,所以小弟無出過一句聲。

文題同政圈主流呼聲唱反調,曲線乎?可不是的。嘗試仔細分析所謂「大形勢」,會好清楚鄭若驊繼續坐住 SJ 對香港有最大好處。

首先一個最最最現實嘅問題:鄭若驊辭職,誰接任?思考呢個問題必須以支那共匪誓要扭轉香港司法制度成為政治工具的目標為基礎,定必會搵一個有咁親共得咁親共嘅人接任,其中一個考慮條件必定係「有痛腳揸手」以便控制。雖然以一般香港人嘅思維,就是睇住鄭若驊咁樣出事而認為「有痛腳」咪又係盞出事。但支那共匪嘅態度點只會覺得可以隻手遮天,況且會認為繼任人選嘅黑材料點都唔會嚴重得過鄭若驊而必定「壓得住個場」,跟住就因為「保住佢」就可以指揮佢為所欲為。支那共匪嘅思路就係咁白痴,但不要排除白痴得成功就後患無窮。

姑且大膽假設,就是湯家驊繼任,唔好話懷疑「衰十一」單嘢曝光頂多被 SPIN 好色「不過是個人私生活操守有待改善,已成過去而不影響職位的公正性」,就算「匯美酒店」不再是江湖傳聞,不就符合了「黑材料點都唔會嚴重得過鄭若驊」嘅條件嗎!或者相反角度,支那共匪繼續同佢冚住,你估湯家驊做仆街嘢唔會勁得過袁國強,甚至超越白髮魔女梁愛詩呀。剩係湯家驊呢個不能排除嘅可能性,已經反映保住鄭若驊 is a good direction。更唔好話江澤民一派隨時盤算想梁老乾婆翻閹,破壞力仲大呀!

第二,鄭若驊依家可謂「百罪纏身」,而且涉及刑事成份,原則上佢已經被廢晒武功,落乜嘢 Charge 都可以俾人質疑其公正性,仲要嚴格啲講唔只帶有政治性質嘅案件,即係成個 DOJ 停止運作咁滯。將政治因素加諸於呢個條件引伸出嚟,鄭若驊以至 DOJ 再有乜嘢「政治考慮」嘅動作加諸於任何帶有政治成份嘅案件,例如佔中案、東北案上訴、游蕙禎非法集結案、梁天琦暴亂案,都必定全世界開大拖打個稀巴爛。而從心理學角度去探討,鄭若驊定會思量「支那共匪無幫手擋住僭建事件啲箭,做乜仲要同共匪主子賣力」,不如「放水」起碼少啲人鬧好過啦。即係呢啲政治案件被告嘅重判嘅可能性降低,點計都係對香港整體有好處。

再者,就是「支那共匪無幫佢擋住僭建事件啲箭」,鄭若驊與支那共匪嘅關係走向惡化,表面睇支那共匪難再擺布鄭若驊,或起碼是鄭若驊掛住同共匪主子嗌交講數而唔會得閒處理啲 Cases,實踐了共產黨鬥爭理論的「挑動敵人內部矛盾」;而反過嚟,鄭若驊離任,「內部矛盾」就不再存在,支那共匪就有時間整合實力,準備重新展開破壞香港法治制度嘅任務。即是鄭若驊只要仲坐住 SJ 個位,鄭、DOJ 同埋支那共匪都暫時唔會得閒搞香港。仲未睇到鄭若驊留任嘅好處嗎!

最極端啲講,就是鄭若驊唔辭職,成個 DOJ 停擺,撇除政治案件的政治因素,就是一個正常嘅政府運作 ── 行政、立法、司法,三個系統,其中一個 suspended 形同政府管治失效,撇除支那共匪的朕即律法的態度,香港特區政府倒台之象已成,甚至以國際歷史(例如美國1761年) 客觀去睇,港共傀儡政權倒台劇目已經揭幕。點解仲要鄭若驊落台變相俾機會支那共匪續命呀,梗係借勢推冧佢啦!

就是鄭若驊唔辭職對香港充滿好處,而且唔係 Lesser Evil,所以應該點都要保住佢。更是的,唔嗌「鄭若驊落台」有異於共匪慣常嘅鬥爭手法同思路,搞到支那共匪唔識招架「打亂陣腳」,或起碼要消耗時間思量有何新嘅鬥爭方法,清楚可見保住鄭若驊先係上上之策。

返回主頁

沒有留言: