__

__

係囉,英國佬走咗就唔理香港囉



一直以嚟,好多香港人 (尤其是港燦) 將文題嗰句說話成日掛在口邊,繼而引伸對爭取 BNO 平權運動嗤之以鼻,話「咪發夢啦,英國佬點會咁好死吖」;更唔好計因為《里斯本條約》在法理上 BNO 有歐盟居留權,甚至有逾五萬港人因此响歐洲定居,都當睇唔到或話「吹水老作都有個譜」。呢啲態度同說話不單有如向參與 BNO 平權運動嘅人士潑冷水,令到獨派 / 歸英派感到氣餒,仲同時為支教民飯桶左賊嘅「建設民主中国」助長氣焰。小弟雖然尚可「我笑別人看不穿」,但心底裡一直有個「如果英國佬真係有行動,就捉你哋班港燦出嚟跪玻璃」嘅想法。

亦的確,自《里斯本條約》响2009年頒佈同實施之後,再到2012起的「689暴政」同「2014-9-28 大屠殺預謀」,英國政府亦沒有實際行動使人感到洩氣,但隨住英國自由民主黨前黨魁、現國會上議院議員艾思定勳爵(Lord Ashdown Paddy) (註:艾思定是英國官方漢字譯名) 牽頭的組織 Hong Kong Watch 响香港時間前晚發表報告,指出中共政權違反《中英聯合聲明》及提出 BNO 獲得 BC 身份建議;同將於香港時間今晚深夜 (18JAN 0200) 舉行會議,預計會將公佈 BNO 平權計劃初步安排,既搞到港共傀儡政權同支那共匪除了「反對外國勢力干涉中国內政」之外就無法招架,亦同時引證歸英派一直所「發夢」嘅並唔係吹水唔抹咀,更當然引證香港人响過去最少八年多以嚟係幾咁白痴無知,而且絕對可以話對獨派 / 歸英派同 BNO 平權運動嘅人士唔住。

無錯,英國一日未正式 make announcement,一日都唔可以就此武斷的批鬥香港人 (以至支教民左賊),但呢一切諗法全部只係建基於零國際視野、對英國政治的無知而成,更甚至係白痴到唔明白「政治嘅嘢只可做不可講」、「時機未到要做都不可能直線進行」嘅道理。再即係話,一直以嚟香港人嘅諗法同態度都係錯到無譜。

艾思定勳爵並唔係支那共匪五毛所指的「過氣政客」,只不過好多香港人唔認識英國嘅政治制度,或頂多記得 House of Common (下議院) 而唔知道有 House of Lord (上議院) 呢個物體,先至俾五毛黨可以製造呢啲輿論。但英國嘅政治制度之下,艾思定勳爵仍是英國政府的一員,即係話佢寫嘅嘢、講嘅說話可解讀成「英國政府官方立場」,呢一點已經解釋到林門鄭氏點解會响尋日倒塔咁早 (0830) 就發花癲。又雖然 Lib-Dem 並非執政黨,可以繼續 「英國政治白痴 mode」以 「無牙老虎」嚟 Spin,但 Hong Kong Watch 係跨黨派組織,仲有「執政黨」Conservative Party 响度。再者,港督彭定康响舊年10月訪港期間,回應劉慧卿提問 BNO 國籍問題時表示將會向國會提交私人法案賦予 BNO 居英權。雖然仲未見彭督份 Bill 曝光,但不排除稍後時間就會出現,又或者肥彭同艾勳爵借刀是不能排除。言下之意,更可以肯定 BNO 平權將會發生,甚至因為港共傀儡政權律政司「玩嘢」將黃之鋒判監,因而加快速度。

若說 Hong Kong Watch 份報告同香港時間今晚深夜(明天凌晨) 的會議激到港共中共扎扎跌但唔識應機,英國時間 1月23日國會下議院其中一項辯論動議,更必定搞到港共傀儡政權同支那共匪隨時火山爆發。



Westminster Hall debate,以香港立法會運作嚟比喻說明,即係逢星期三的大會。唔好話香港立法會大會嘅議程唔係雞毛蒜皮嘢,英國下議員嘅議程更加唔講得少。將香港嘅問題進行辯論,即係英國政府視香港係重要事情。意味英國政府已經對香港有行動計劃,甚至可以話「展開行動」。順便的,再一次對港人一直以來認為「英國佬唔會理香港」兜巴星!

雖然無人肯定 debate 嘅結果會係點,但英國朝野將香港嘅問題歸類到涉及人權,並且作為基礎重點,正常地除咗班議員唔會講啲不負責任嘅說話,甚至將 May 姐迫埋牆角,頂到盡都係 I do not know where is HK 嘅中部鄉下佬可能廢噏,但英國政治環境班鄉下佬唔出聲避免出醜嘅可能性更大。

英國佬對「光榮撤退」呢四個字睇到天咁大,係英國政壇源遠流長嘅傳統觀念。而Hong Kong Watch 份報告寫明 "Will China...... thereby breaching an international treaty?" 同引述前首相馬卓安 (John Major) "if there were any suggestion of a breach of the Joint Declaration, we would have a duty to pursue every legal and other avenue available to us",即是宣告 (或最少認為) 英國對香港不是「光榮撤退」,英國佬無可能唔會對香港採取適當行動而目標就是「收拾殘局」。將呢個思路套用返於1月23日的辯論,更可以幾乎肯定議員們唔會「應酬咗就算」。再甚至以一戰及二戰英國對納粹德國唔履行條約就開拖嘅歷史背景,英國佬唔單只唔會唔理香港,更必定會郁手。只不過過去近八年以嚟,除咗國際形勢中共處於上風而時機未到之外,英國無收到香港社會發出求救訊號,無法出師有名。

又就是香港人無 Shouted for help,英國無法出手,繼續容讓支教民、左賊鼓吹「英國佬唔會理香港」,清楚見到香港遭支那共匪破壞是香港人自食其果。更是以「遇溺但沒有呼救,出咗事就埋怨救生員『做乜唔救人』」作比喻,更見到香港人不單抵死,仲個腦裝屎嘅!因此,香港人唔好諗住「得米」,小弟必定以你哋過去最少 8年對獨派/歸英派同爭取 BNO 平權運動嘅態度、言行作出清算。鬧人憨鳩嘛、話英國唔會理香港,攞英國佬啲嘢做乜呀!

後記:
1. 支那共匪近幾年來常講「香港係中国的,唔做中国人就離開香港」,引伸出嚟支那共匪不排除會因為平權而展開驅逐港人嘅行動。但咪話唔提醒習近平、江澤民,你哋自己以至大量同志嘅家眷响美帝走狗紙老虎、英國殖民走狗等西方列強嘅國家定居,小心啲紙老虎走狗拎你哋啲家人嚟「玩」;
2. 再仲有,加拿大、美國、澳洲同新加坡在過去最少一年做咗不少針對中国移民嘅行動,包括拖延審核入籍申請,甚至拒絕批准入籍以至驅逐出境;就算未做呢啲官式嘢都已經有兩手準備。支那共匪咪即管試下諗住趕香港人走,睇下呢啲國家又會點以牙還牙囉。

返回主頁

沒有留言: