__

__

古晉起輕軌,倒錢落咸水海貪污計劃



小弟家鄉砂朥越首都古晉打算興建輕軌捷運系統,年幾前開始吹風我已經話根本無必要,吹到今日當地報導州首長辦公室宣佈上馬,預計明年動工。三條路線全長254km,共67個車站,預算耗資108億馬幣 (折算約220億港紙)。我一望到呢條數就知擺明車馬係支那共匪嗰套「藉基建掠水」,堅想對巫統班 PKHKC 爆粗!

小弟以往確實多次寫過馬來西亞聯邦中央政府完全忽略砂朥越的社會基建發展,如今興建輕軌又舉腳反對,表面睇好矛盾,但睇咗古晉的基本資料,腦部構造及運作正常都必定睇到「無需要」呢三個字。

古晉 (包括馬當、西連、石隆門三個區/縣) 面積4,559平方公里,常住人口 (連同印尼外勞)約76萬,相當於人口密度只是175 per sq. km。香港輕鐵系統服務的屯門及元朗區,居住人口合共110萬 (香港政府2015年人口概況報告),系統每日載客量約50萬人次,將港鐵 (HKEX: 00066) 財務報表分拆,輕鐵近乎無利潤甚至虧蝕。就是香港的地理及人口因素而有此財務狀況,古晉的輕鐵怎不會蝕到仆街!即使興建沒超支,108億零吉不是倒落咸水海無分別嗎!

我响 Medium 寫過我返到古晉的交通安排就是除了揸車以外沒有別的選擇,頂多得UBER。的士?全部只會响機場、中央車站 (Kuching Sentral。長途巴士站)、幾間大酒店門口「扎艇」等運到,唔會周街游兜客。巴士?古晉市區以往有巴士。除了現時的 Sarawak Transport Co. BHD (當地人簡稱STC)之外 (如置頂相片),仲有一間小弟的七舅父(先母二哥)生前工作過的「晉連隆巴士」。


晉連隆主要經營市區內的路線,但响2009年執笠收檔,得返STC 去郊區,仲要一個鐘一班車,而且每班車頂盡十零個客。無政府補貼資助根本一樣執笠劏晒啲「古董」!

或者反過來講,古晉真的沒需要發展公共交通以至集體運輸系統嗎?唔好話人口未夠80萬而一望就知「預計2024年落成可服務近90萬8400人」根本吹水唔抹咀,古晉人口密度低到咁,而且就算市區內沒有完整的都市化城市規劃,住宅區、工商業區分散市區內每個角落,連巴士線規劃都唔知可以點設計。起輕軌仲唔係載空氣呀!單係呢一堆數據同觀點,已經1000000% 肯定輕軌起嚟是多鬼餘!

如果我再講埋下面「砂州眼 - My Sarawak」FB page 流出來的路線圖,


除咗綠線全部、藍線 SARAWAK STADIUM 至 SIGITIN、紅線 THE ISTHMUS 至 PENRISSEN 之間,其餘都係「鬼影都無隻」嘅地方 ── 唔係無人住,而係疏落得有如香港嘅上水蕉徑、河上鄉,即係有超過四成嘅服務範圍將會係「搵鬼搭」,仲唔係蝕到仆街嘅有力論證!

現州政府預計2034年服務人口將達190萬,啲人邊度嚟呀?雖然古晉無香港咁大生活壓力,普遍地三十歲前結婚又會生幾個細路,都無可能十年人口增長「翻兩翻」啦!支那共匪殖民過去呀?根據網民留言所指,唱好輕軌計劃的大多是巫統/國陣的支持者,已經有跡可尋。如果查埋《星洲日報》報導嗰堆承建商名單可會同支那共匪有關連,就會水落石出。

砂朥越確實亟需要發展基建,改善人民生活環境及推動經濟,但唔係要响古晉興建一條財務負擔無底深潭嘅輕軌。砂朥越最需要並可說最迫切的基建,首推南自古晉北至美里 (Miri) 編號AH150 公路進行升級工程,或重新規劃設計車速120km/h 以上嘅高速公路,同埋興建柏油路面公路至山區,改善山區土著嘅生活條件。100億馬幣應該唔夠,但起興軌就連呢筆錢都無埋。

若要再數就仲有一個「膠到無朋友」的事 ── 林夢 (Limbang) 都是砂朥越的城市,但要往來最近的美里或巫統為石油意圖「私有化」的民都魯 (Bintulu) 都要經過汶萊國境!


白痴都知應該興建一條新公路連接,但巫統班 PKHKC 半世紀以來就係唔做,剩係識得搶砂朥越啲石油,真係無得怪砂朥越人離心咁強。

後記:古晉老一輩應該知道爪哇街 (Lebuh Java) 以前的萬福碼頭,碼頭對面以前有一間咖啡店「惟安棧」就是小弟「祖家」。奉勸馬來西亞的「中國人」五毛別以為我只是「有家人在古晉」在充大頭而挑戰我。

返回主頁


沒有留言: