__

__

港人咒罵李嘉誠之前唔該反省咗先


香港首富李嘉誠尋日在長和 (HKEX:00001) 及長實 (HKEX:1113) 公報業績記招上宣佈退休,除引起經濟、政治方面的熱議之外,記者提問買樓置業嘅問題而李生回答「如果冇樓唔同你結婚....你快啲搵第二個」,是另一個熱爆嘅討論話題。

好多人批評佢講風涼話,甚至狠批「李嘉誠是高樓價的罪魁禍首」。從經濟角度去睇,長和系的確有份推高樓價,絕對無鬧錯。但是,所謂「一個銅幣有兩面」、「一隻手掌拍唔響」...... 香港人自己都有好大嘅責任。

首先講一個「最賤格」嘅角度。係人都知,李嘉誠嘅發跡源於外家,通俗啲講「無佢外父俾錢就無今日」。今時今日嘅香港,唔好話「打本俾個女婿」簡直痴人說夢話,有邊個老豆老母如果知道個女嘅男朋友嘅職位、收入低過自己個女,或所謂職業階層差異,而會唔嫌棄 (未必講出聲,而心底裡會有咁嘅諗法)?我見過嘅例子就是女仔係俗謂嘅白領階層,而個男仔係「車房仔」,even 男嘅人工略高於個女嘅,女仔老豆老母都嫌個男仔「周身油屎,無厘貴格」(放心,唔係我)。

然後的,結婚如果擺酒,仲有啲老豆老母 (不論男女方) 覺得大肆鋪張係必須,禮金收少個「0」啲外父外母都記住「呢個女婿無乜本事」去到入棺材。由呢啲心態思想開始,唔好話有無樓,唔少人有意無意間用錢去衡量看待感情或婚姻關係!呢啲錯晒嘅思想,點只搞到家庭關係面和心不和,仲係成個香港社會嘅倫理觀念出晒事嘅原因之一。

再衍生出嚟去到「買樓」呢樣嘢,撇除政治因素 (後段再講),先唔好話港女,有唔少父母會認為結婚唔買樓,而租樓 (不論大細、物業類別) 搞到要年年搬屋而未得穩定嘅生活。忐忑不安唔單只係擔心個女「無嫁到個好人家」,仲有小農奴隸基因「不孝有三,無後為大」發作,遲遲未有得抱孫可以向親友耀武揚威...... 就成為「有樓先好結婚」嘅思想嘅基礎。

至於港女「有樓先好結婚」嘅諗法,某程度上亦係源自「租樓要年年搬屋」形成覺得「無穩定生活」嘅心理狀況,更甚至又係「不孝有三,無後為大」再加「唔想做高齡產婦」嘅諗法;而又有啲港女「父權主義」認為置業安居係男人嘅責任,令到港男背負住「買樓」嘅責任、或相反地產生「買唔到樓就唔好溝女」嘅思想。家陣香港周街毒男腐女,某程度上就係咁樣形成。

第二個角度就係唔少港人腦中「除了買樓以外沒有別的安居方法」嘅思想。又先撇除政治同經濟方面嘅因素,香港人幾乎完全唔記得其他嘅居住條件。唔好話「租樓即係幫人供樓」覺得好蝕底,仲有一啲我聽過覺得住公屋「都唔係幾光彩」嘅講法。成香港周街好似只係見到「要住就只能買私樓『豪宅』」。雖然過去20年以來支那共匪响香港進行侵略式殖民,推高樓價到同實質購買力脫節,但所謂「有強姦無焗賭」,唔係前述呢堆嘅心態思想對樓市推波助瀾、無你哋呢啲小農思想看待「買樓」而「有買遲無買貴」不斷追價入市,支那共匪啲炒家邊炒得起個樓價!李嘉誠唔係開善堂,跟市況賣樓完全符合經濟學,賴佢做乜呀?!

第三個角度就要講政治。點解依家租樓幾乎要「年年搬屋」做「現代遊牧民族」?立法會响 1998 同 2004 年分階段通過撤銷俗稱租務管制嘅《業主與租客條例》,當時你哋啲港燦有理過咩?冚撚把冷掛住睇CCTVB 六點半新聞、新聞透視、星期X檔案煲大租霸問題、啲業主好慘、撤銷咗租管都繼續有得租樓住,瘋狂式洗腦都不加思索照單全收!

再仲有,十幾廿年以來房委會不斷煲大「濫用公屋」,見到「阿一鮑魚」、邱淑貞老公仲「霸住」間彩虹邨公屋單位就起勢俾LIKE過港共傀儡政權,對申請公屋入息上限低到根本求其打份工都超額而「交申請表都唔得」,你哋港燦有理過咩!或是有如小弟經歷過嘅「寬敞戶『迫遷』」,唔好話「無錢請咕喱搬傢俬係你嘅事,唔『調遷』就終止租約去瞓街」响背後有相當複雜嘅因素,就是「人均居住面積超過15 sq.m 就會被房署迫遷」咁簡單易明兼極度容易搵到嘅資料,你哋啲港燦眼尾有無望過吖!更唔好話停建居屋呢樣嘢,我都費時嘥力打字浪時間講咁多。係囉,一味諗住「你無本事買樓就要受架啦」,係咪呀,港燦港豬港喱!

然後的,支那共匪殖入人口在何匪喜華、施匪麗姍之類襄助成功打尖「上樓」,唔好話你哋啲「除了買樓以外沒有別的安居方法」嘅港燦理都唔理,一句「有撚計呀,個政府係咁架啦」推得一乾二淨,再唔係又是「你無本事買樓就要受架啦」,甚至乎有話「咁你咪返大陸娶件村姑然後離婚咪可以打尖住到公屋囉」,我都聽過呀!

再講多次,李嘉誠唔係開善堂,俗謂「打開門口做生意就係要賺錢」。見住你哋啲港燦一味「除了買樓以外沒有別的安居方法」同「有買遲無買貴」,唔趁呢啲勢頭搵銀?傻架!掉轉講,比著你開舖頭見成街客衝埋嚟「追貨」,唔坐地起價賺多啲?唔驚同親戚朋友講「做人有返啲良心好」而招徠「笑你憨鳩怕你嬲」呀!做人嘅嘢唔識佛家有謂「剃人頭者人亦剃其頭」,都識得「呢個地球係圓嘅」啦!

根本上,「唔買樓唔結婚」呢六個字,李嘉誠係有責任,但香港人有更大嘅責任!記住:手指指鬧人嘅時候,同時有三隻手指指住自己。再串啲引用《聖經》── 耶穌說「為甚麼你只看見弟兄眼中的刺,卻看不到自己眼中的樑木」。

返回主頁

沒有留言: