__

__

北韓向美國投誠,食定驚風散



今朝一起身,電話幾個 News Prompt 美國總統侵回覆北韓金正恩接受邀約,同意不遲於五月擇地正式會面。而仲有三個星期就是復活節,雖然响美國唔係大節,但咁高層次嘅外交禮節無可能十幾日就準備好,照估計四月中應該都無走雞。

北韓同支那共匪嘅關係,唔單只係基於政治制度及意識形態,要了解韓戰嘅背景唔單純係毛澤東搞「輸出革命」,仲有因為二戰結束後美國主導處理朝鮮半島主權問題,支那共匪唔希望同美帝紙老虎為鄰,對政權構成威脅,於是扶助金日城以築起緩衝區。所以金二世正日晚期到金三世正恩北韓經濟幾唔掂都好,支那共匪點都向北韓提供援助;亦同時見到北韓就是中国的附庸的事實。

金正恩主動向侵總統招手示好,即係北韓主動唔想再做緩衝區嘅角色,觸動到支那共匪神經線;如今美帝走狗「應機」,從可見嘅跡象反映,「中国緩衝區」消失將會是事實,爭在幾時咁解。成真的話,支那共匪就完全有得震無得瞓。

從以上兩個因素去睇,支那共匪必定思索如何阻止。可是北韓最缺嘅係錢,但如今支那共匪响實際上係無錢到自身難保,無可能重施故技用錢收買金三世。又試以黑社會思維作分析 ── 自己堂口缺錢,見隔籬個本來係友好嘅堂口缺錢打算向對家投誠,為保地盤會做嘅事,就係隊冧隔籬個堂口嘅大佬,盡地一鋪。搞掂嘅就唔只阻止到隔籬個地盤落入對家手上,仲隨時可以擴展勢力版圖。金三世隨時被支那共匪綁架甚至暗殺,唔係無可能嘅事。

就算支那共匪無錢打仗而只能眼白白睇住金氏王朝同可恥美帝走狗「上床牽被冚」,唔代表天下太平。承如韓戰嘅歷史背景,支那共匪同美帝必定响朝鮮半島長期對恃,一個唔覺意就擦槍走火。仲未計美國為首嘅西方列強隨時趁支爆而趁佢病攞佢命!

套用港燦思維,會認為「就算打,戰場都係朝鮮半島。唔關香港事」,正如一次及二次大戰嘅背景都係納粹德國對鄰國搞搞陣,唔關英國、美國事。但點解搞到全地球遍佈戰火?唔好忘記俗諺「趁火打劫」或「乘機搏亂」。剩係一個日本仔已經夠啦!响目前嘅全球政治大形勢,沙地皇室、伊朗、IS 餘孽...... 呢班友或者對港燦嚟講太遠了。

聚焦於支那共匪,周圍幾多「襯家」呀!有讀過《孫子兵法》或對國際政治、軍事有做過研究,必定知道「另僻戰場」分散式消耗敵方資源係有效嘅戰略策劃。唔好講南沙半島而與東盟嘅軍事危機風險,支那共匪一直想「收復」香港同台灣。剩係呢一點都應該夠驚嚇!

即使唔講飛機大炮坦克車咁殘忍血腥,又唔講支那共匪無錢打仗,純粹講亞太區地緣政治局勢走向,就算無戰火你估都係天下太平?! 剩係「中国最大海外投資」或「最大外來投資來自中国」嘅馬來西亞嘅問題,已經夠晒「刺激」。

大家可能睇到馬來西亞快將大選,又或者有見到前首相馬哈迪 (Mahathir Bin Mohamad) 同「世仇」民主行動黨與及安華 (Anwar Ibrahim)冰釋前嫌的「世紀大合作」,有機會打破巫統國陣壟斷國會嘅局面。但是連 Najib 前任秘書胡逸山都講得「不論何時大選,結果都唔會有變化」,都唔駛旨意有希望。仲有,2013年大選,香港呢邊都睇到巫統搞選舉舞弊係幾咁耍家,而且招式層出不窮;另小弟亦曾受邀撰文分析為何反對派取得大多數選票但國會仍然是 Minority,而大馬國會現正打算提出重劃選區法案。馬來西亞國會今季度會期至4月5日,而伊斯蘭齋戒期由5月15日開始。重劃完選區之後最多得四個星期,馬哈迪+DAP+安華 夠時間做修訂策劃嗎?可以話唔只唔好對「換政府」抱有希望,直頭可以話「死咗條心」!可以預計到嘅馬來西亞大選結果出現之後,柔佛就隨時「撳制」,甚至乎不能排除重劃選區法案通過就提早行動。

嫌柔佛得個「吹」字咩,小弟家鄉砂朥越近月發生的事,心血少啲都隨時出事。

砂朥越上年推出自己的電子支付系統 Sarawak Pay,月初砂朥越及新加坡政府達成協議,Sarawak Pay 同新加坡的 Singapore Pay 將能夠互通。砂朥越目前仲係馬來西亞聯邦十三州之一,金融系統竟然唔係同吉隆坡連接而係同「被趕出去瞓街嘅忤逆仔」連結?! 明白財金系統的就會明白砂朥越有何打算。

唔明唔緊要,前兩日仲有多一單更加驚嚇的事 ── 馬來西亞聯邦政府與砂朥越州政府達成協議,將在今年7月「歸還」石油及天然氣開採權

自1972年以來,馬來西亞各州的石油及天然氣開採權全歸吉隆坡中央,賣到錢就俾返 5% 所屬州份。2014年「砂獨」運動出現,巫統急急腳話會提高俾砂朥越的 Rebate 至20%,但一直拖字訣無落實。另外,Najib 任內先後兩次想將砂朥越石油重鎮民都魯 (Bintulu) 「升格」做直轄市,想連 5% 都慳埋。如今巫統竟然大手筆到連原本的95%都「歸還」返俾砂朥越?Najib 痴咗線?但無論如何,砂朥越取回石油開採權,除咗會有助改善經濟及社會環境之外,砂朥越主權前途已經非常明確。講白啲,馬爆已經成局,除咗柔佛之外,仲有砂朥越第二個「炸彈」!

馬爆跟住會引發乜嘢問題而影響到支那共匪,之前寫過好多篇文,請自行點擊詳讀,本文不贅。又「港燦 mode」講咁耐都無發生嘛,用腦諗下為乜事新加坡地鐵將延伸至柔佛新山啦!記住係地鐵,唔係火車、高鐵!

一北(北韓)一南(馬來西亞) 兩隻「炸彈」,再加埋其他「大單嘢」,仲有港燦勁 LIKE 嘅 HX UO 母公司海南航空乾塘,唔只中国大煲鑊,仲必定香港將被牽連。食驚風散都未必鎮得住,但唔食就準備心臟病發!

返回主頁

沒有留言: