__

__

中国汽车业準備全面崩潰



美國總統特朗普向中国發動貿易戰,支那共匪口行行「即管放馬過來」,還拖第一招的增加關稅,清單其中一項係黃豆,嗰一刻已經心諗死得。好簡單,中国13億人口而其中所謂漢人,每餐飯都會用到豉油呢種由黃豆釀造嘅調味料,再加埋飲豆漿、食豆腐等黃豆製品...... 支那共匪根本「射錯炮彈」,已經輸咗第一輪戰事。

前日再話會在2022年之前分階段開放汽車市場,降低汽車進口關稅及取消外資設廠的股權比例上限,腦海即時出現嘅畫面就係中国汽車工業就算唔 Total lost 都死咗大半。結果就大家可以預計得到,而以小弟同中国汽車製造業打交道超過十年,可以話會係香港最清楚會發生乜嘢事嘅人 (絕對夠資格囂張啲講,無「之一」),而講到過程同因素呢啲「最精彩」嘅內容。

以車種分類,中国汽車工業有齊私家車、貨車、巴士。眾所週知,中国汽車工業最叻嘅就係抄襲,仲要只係抄得個樣,機械性能以至使用可靠性有幾「好」,都唔駛多講。論「抄」得最過份,集中於民營車廠,例如曾經掟大筆錢俾 CCTVB 拍攝《歲月風雲》電視劇嘅吉利汽車簡直經典。抄平治 W203 系 C Class 呢件事已經夠晒膠,如果話俾大家知吉利只係沿用1988年大發 Charade (G102) 嘅車架結構設計「變」出嚟,各位應該想講粗口「屌」一聲之外,亦應該睇到中国嘅車廠抄得幾求其。

另一個「抄」中之經典,就是近年吹噓電動車技術如何巴閉嘅比亞迪。由豐田 Yaris、Corolla 到 Previa,通通都係咁「抄完改少少」。然後以差不多先生嘅思維擺副引擎上去、搭副「名抄實偷」嘅日本技術波箱上去,咁就拎出去賣。

巴士一樣係抄。Copy cat from 豐田Coaster B50 的,就算如江淮、廈門金旅算是「攞正 Licence」,一樣搞到不倫不類,極其量如廈門金旅有香港同新加坡呢兩個「有少少要求」嘅出口市場先叫做稍為好少少。大巴一樣不知所為!但同樣地只係抄得個樣,例如香港汽車會前副主席江日雄間祥龍汽車代理過嘅中通客車,其中一款就是抄 Setra S315GT。但結果呢?唔好話劏晒、拖車佬修理佬最愛,揸嗰個都媽媽聲!就算是貨車,近年响香港好似賣到好行嘅東風,骨子裡不過是大約30年前嘅 Nissan Diesel。中国開放汽車進口,呢啲「抄巧品」仲唔即時瓜柴!

但最「精彩」嘅唔係呢啲低端產品生產商仆街,而係合資或所謂「技術轉讓」嘅車廠。過去匪區嘅合資車廠嘅所謂「中外合資」,多數唔係外資同匪資各自真金白銀合組成立「合資車廠」,而係外資就現兜兜拎現錢 (或融資) 作為股權部份的資金、匪方就「篤手指」以至「賭白頭片」向地方政府攞地興建車廠,然後話塊地嘅價值相當於要佔嘅股權比例。比著你係外資嘅一方點會唔頂住度氣,仲唔趁呢個機會搵方法對「中方」開炮而「一招收你皮」。

仲有就係就算雙方都係「真金白銀mode」的合資,但又就算匪方唔揸住企業管理大權都指手劃腳說三道四,搞到啲產品質素垃圾到退聯都得。例如 Volvo 同製造殲7、殲8戰機嘅西安飛機工程公司合資的西沃客車,就是匪方望住「雙龍雙通 (金龍,金旅,宇通,中通) 賣過滿堂紅」,認為要 Downgrade 產品以價錢才能「拼業績」,結果就搞到 Volvo 舉手投降離場。或是安凱客車從德國 EvoBus 以技術轉讓方式生產 Setra S215HD 同 S315HD,而技術轉讓協議內容有訂明要依照德國的標準去生產,但又是與西沃一樣諗法,搞到德國佬都投降,唔好話再無更新嘅車款提供俾安凱,直頭連原本派駐合肥提供技術支援嘅工程師都全部撤退返德國。

就算是國企級(一汽、東風)合資的 VW、本田、豐田、日產,或民營企業,如重慶的長安合資的 Ford、Suzuki、上海汽車合資的 VW、GM 等等,你估無呢啲問題,只不過相對無咁嚴重咁解。取消外資設廠的股權比例上限,撇除中国人的觀念同經濟前景,你估日本、德國、美國...... 的一方唔搵機會鏟除現時「合資企業」內的中国勢力?!

再仲有依家好多識少少扮代表嘅所謂環保份子吹噓嘅電動車,你估嗰啲生產商嘅所謂技術真係好巴閉?根本支那匪區嘅電動車產業不過是藉環保之名,由中央到地方政府攞研發資助 Cap 水,夾埋班用家 (尤其是巴士、的士公司) 攞「環保交通資助」做二次 cap 水,推高 GDP 數字而已。

順便爆埋,港共傀儡政權環保署搞嘅「綠色運輸基金」就係其中一個「二次 cap 水」政策。本來諗住豁免電動車首次登記稅可以協助推動「祖國」的GDP,但點知啲賣車生意超過90% 去晒「可恥美帝走狗紙老虎」嘅Tesla,所以咪取消 waived FRT 囉。方保僑、莫乃光嗰啲得個嘈字都無用,就係咁解!

撇除小弟過往寫過全地球只有支那共匪吹噓電動車技術成熟根本得個吹字,又撇除 Tesla 將可以大舉「入侵」支那匪區而比亞迪之類可以收皮,剩係「電動車技術成熟」根本得個吹字浮晒上水面,另再次撇除中国人的觀念同經濟前景,啲電動車仲有阿水買呀!

爛船有無三斤釘?照小弟親身經歷而得嘅經驗所作的觀察同預計,私家車必定全軍覆沒、死無全屍,貨車都應該死得九九十十,頂盡剩低一兩間仲算會做下 R&D 嘅生產商,但就唔開名喇。甚至最後死剩幾間算係有質素嘅巴士製造商,但勢必要轉型為車身廠;或極其量如果玉柴、濰柴無出事就仲可以類似 Vanhool、Bova 嘅製造模式有啲「餅碎」食下。

加埋中興電訊單嘢,中美貿易戰勝負已定,港燦仲繼續諗住「『祖國』強大、天下無敵」,準備為支那共匪陪葬啦!

後記:置頂張相架「991 拉花」XMQ6127 攝於2005年廈門金龍廠房。大家未見過?想知點解,去問中信泰富集團旗下大昌貿易行轄下合德汽車董事總經理何建平啦。不過佢肯定唔會講個真相俾大家知,因為身有屎囉!

返回主頁

沒有留言: