__

__

港珠澳大橋防波堤點只豆腐渣咁簡單


港珠澳大橋東西兩個人工島的防波堤的消波塊 (查過香港有自家語言稱謂:弱波石) 被海浪衝散,官方應酬式回應就預咗,一味講「唔影響結構同安全」太極式「耍」都算,仲要支那共匪嗰邊大橋管理局夠膽死話係隨機式擺放安裝且符合技術要求!唔識工程而稍有 Common sense 都知「當人白痴」,如果有少少工程知識概念的話,更會知道甚至肯定「大話都唔識講」。

根據報導刊出的照片,大橋的「消波塊」每一件的形狀相同,即係可以參考萬宜水庫的整齊有序的擺放啦。或者以一個「小學雞」比喻,就如裝修用的沙磚,如果「隨機式」擺,唔好話無可能砌起幅牆,直頭散到一地都係啦!所以話連 Common sense 都過唔到囉!

有少少工程知識概念,會明白「消波塊」嘅作用係能夠抵禦潮汐、水流所產生的衝力,概念唔止阻擋,仲有分散。單純「阻擋」會引致物理學上的「action = reaction」造成另一種形式的破壞力量,「分散」即是通俗講法「卸力」。但「消波塊」同築成的「防波堤」無可避免受到水流衝力,要能減低水流衝力導致移位的可能,每一件「消波塊」都必須互相「咬」住。解釋到「隨機式」一係講大話,一係工程計劃完全亂鳩咁嚟。

不過,見到一張網上流傳疑似「消波塊」有關的圖則:


先不去考究海床水平落差而可能導致「自然流走」的問題,圖則的「5t扭工字块」,即是「消波塊」;5t 是重量描述 5 噸。

萬宜水庫的弱波石每件25噸,港珠澳大橋所採用的重量只係萬宜水庫的 1/5,單是這個數字已經可以肯定「唔被海浪衝走就難啦」!更是大橋兩個人工島位處珠江口,正常天氣之下,水流已經比萬宜東壩出面水域急,而且珠江口多亂流,即是人工島要承受的多個水流衝擊方向。當萬宜水庫的每件25噸,而大橋只用5噸,傻的嗎!

但反過來,傳媒刊出的照片,與及譚凱邦透過 Google 衛星擷取的映像

「出事」的位置的海面下是隧道。如果參照萬宜水庫採用25噸重的「消波塊」,條隧道不被壓爛你返嚟搵我啦!

綜合起來,撇開「隨機式擺放」,5噸不足以應付水流,25噸又會責爛條隧道,即係成條港珠澳大橋係連設計工作都係錯誤的!咁起嚟做乜?將香港收編統戰嘅政治目的,稍有政治觸覺都講得出,不過對於現今的中国共产党而言,政治目的只係胭脂水粉,搵錢掠水先係最重要的。而藉基建項目掠水亦係支那共匪慣用嘅技倆嘛!基建項目成功落成,咪攞多個彩囉;相反地衰咗,都已經「財到光棍手」而關人撚事咯!要直接啲講,港珠澳大橋唔單止係左賊口頭禪的「大白象」,更直頭係「掠水就是硬道理」。

因此呢條橋不單唔好旨意一至兩個月後可以通車,仲準備爛尾收場炸咗佢都唔怕!

返回主頁

沒有留言: