__

__

南北韓和解,亞太區亂局揭幕



今年年初的一篇「預言文」,主要集中講支爆、馬爆,與及英國脫歐衍生對香港的影響,亦有一句「北韓問題衍生對北京嘅影響」只不過太多 uncertainties,就無詳細分析。唔少人一如既往鬧我「嚇鬼」。但隨住南北韓首腦會面仲達成協議,再加埋中美貿易戰,馬爆已經如箭在弦...... 真係想講句「你哋白痴咋,話乜嘢我嚇鬼!」

馬來西亞大選定於5月9日,然後5月15日至6月15日就是伊斯蘭齋戒月,基本上已定「爆」嘅時間。只不過無諗到金正恩會响呢個時間出式出手,仲要咁快就同南韓達成好多關鍵性質的協議共識,尤其是結束韓戰及將在開城設立南北韓聯合辦事處,唔單只確定了亞太區局勢變動將由朝鮮半島開始,仲意味住對中国嘅政局演變將來得更直接更快速。當然,特朗普向支那共匪發動的貿易戰及將中興、華為、聯想「斬首」,是促成呢個局面嘅原因與及是對支那匪區的致命一擊。

先講返少少馬來西亞。當「馬爆」發生,的確會影響支那共匪的資金運用。但是那個州「打響第一槍」還是無法確定之外,仲有啲錢係控制响納吉手上而佢可以選擇夾帶私逃,亦可以選擇「交還」予支那共匪作為投誠籌碼,所以在一定程度上還未能完全肯定「馬爆」對中国的影響是正面還是負面。

講返北韓,金正恩對中国的「叛變」所產生的影響就直接了當,而且肯定對支那共匪是負面影響。但首先要明白中国一直以來將北韓當作馬前卒,目的包括:
  • 第一,以北韓作為緩衝避免美國勢力就在家門前,對政治權力造成直接威脅;
  • 第二,但同時縱容金氏家族的野蠻舉動,以便於有如監護人角色將之成為對「西方列強」的籌碼;
  • 第三,透過扶助金氏家族彰顯「輸出革命成就」的自我良好感覺,維持匪區境內在意識形態上所謂權威。
金正恩的「叛變」就一次過摧毀晒支那共匪對北韓呢幾個盤算,頭兩項好明顯使支那共匪失去了貿易戰以至國際政治方面的籌碼,第三項就是導致共匪無法利用「最親近的盟友」進行意識形態統戰,而且因為現今嘅國際大氣候唔似1960年代,無法重演「蘇修」嚟批判北韓嘅舉動,再加上如何封鎖互聯網都難阻匪區內嘅人形生物「翻牆」而得知北韓嘅出走,使在匪區埋下內部不穩定因素。即使沒有貿易戰,支那共匪都因此重傷。

由呢個局勢可以引起嘅「亂」有好多個可能性,而以支那共匪有如黑社會嘅本質,就不能排除軍事挑釁嘅可能性。直接對北韓而言,就有可能揮軍橫渡鴨綠江隊冧金正恩佔領北韓,但肥仔金有乜三長兩短,「可恥美帝紙老虎」就必定唔會客氣,甚至引起國際介入而「八國聯軍」;另一個可能係另闢戰場以分散「西方列強」嘅軍事力量,試圖伺機侵佔北韓,或最起碼換取就朝鮮半島問題的談判籌碼。可能嘅戰場最起碼有台灣、南沙,以至香港。

日前美國高調宣佈在台灣大使館派駐海軍陸戰隊,即係美國向支那共匪作出強硬警告。支那共匪打台灣等如打北韓── 死鳩硬!

至於南沙呢個「戰場」,涉及的國家就有越南、菲律賓、馬來西亞及汶萊。越南親美就唔駛多講,菲律賓總統杜特蒂表面同支那共匪友好,但佢亦明言「講金唔講心」。支那共匪仲有錢收買杜特蒂咩!撇除「馬爆」,馬來西亞係「五國聯防協議」成員,英國、澳洲、紐西蘭同新加坡可以二話不說即時向支那共匪還拖;加埋汶萊嘅國防亦是由英國及新加坡協助負責,即係打南沙等如必定是「八國聯軍」,一樣得個死字。

點解香港有份?最明顯不過嘅條件就係支那共匪狂鬧「人心未回歸」。如今更有「港獨」之焰,就是出兵的最好藉口吧!而且要明白,支那共匪背後思維總是以解放西藏歷史為依歸,見「西藏十七條」之後不到八年就成功「解放」,但香港花了20年還未「搞掂」就頂住度氣。可是,香港人普遍地仍抱持「大一統」,以至仍憨鳩鳩地認為「『祖國』強大」;或是受飯桶洗腦「激嬲中央無運行」、「英國佬走咗就唔會理香港」以至「外國無興趣理香港」,然後一味顧盼自憐到連英、德、法等國對香港有唔少動作都視若無睹。甚至乎有接近政府組織開到聲「你哋香港唔出聲就無法提供協助」但港人只會繼續「鬼子佬邊會咁好死幫香港吖」...... 由此可見,香港可以話係最危險的!

香港人 (唔計不問世事嘅「港燦」) 唔好話我嚇鬼,亦唔好話我吹水唔抹咀。雖然我都唔想烏鴉口,但過去咁多年以來,涉及香港自身權益攸關嘅事情,唔好話信,你哋聽得入耳咩?? 就如「BNO 有歐洲居留權」,對呢個課題最會「吹到天咁大」嗰個黃世澤依家都去咗德國住喇!又係嗰句「到底係我哋鳩吹定你哋白痴呀!」

講返「大形勢」,朝鮮半島問題已成定局,接住落嚟就到馬來西亞。就算支那共匪唔會出兵,照現時馬來西亞大選嘅形勢分析,即使撇除選舉舞弊,納吉率領嘅巫統都好大機會取得逾112席的國會過半數,然後就是「馬爆」開始。而按照朝鮮半島局勢所預計的亞太區形勢演進,納吉好難再向支那共匪靠攏,支那共匪窩藏於現馬來西亞的黑錢將會「凍過水」。再仲有,俄羅斯都自身難保,可見就算唔睇印度同巴基斯坦,中国已經被重重包圍,完全死路一條。

撇除支那共匪有可能對付香港,成個亞太區亂局都必定影響到「祖國」而香港人仲無危機意識,到時真係亂起上嚟,唔好嘈喧巴閉嗌晒救命!一句講晒「唔係無人提醒過你哋」!

返回主頁

沒有留言: