__

__

獨媒唔該有返啲自知之名,大馬政治唔到你哋亂評



獨立媒體成班左賊乜料子唔駛再多講,佢哋同共產黨有乜關係,無謂扣帽子的子虛烏有,大家心神意會就算。

斷估佢哋啲死忠一睇到標題唔係想發爛咋,就想話我「擦存在感」然後自high。但睇到佢哋對今次馬來西亞大選指天篤地、亂寫啲「無營養」嘅嘢,我就諗到「佢哋又『收柯打』做嘢攞話語權」,但跟住就諗到「南洋政治咁易明,就唔輪到我可以扮專家啦」。

南洋政治有幾難理解?
就由最近期有關第14屆大選有關嘅事開始講。最簡單嘅一條問題:
點解馬哈迪會勾結原本係政壇死敵嘅民主行動黨向巫統「倒戈」,以打倒他親手扶持嘅納吉為目標?
我好相信、甚至肯定,班左賊只會識答「因為要推倒自1MBD案被揭發以來的不公義」。

但要「打倒納吉嘅不公義」,都唔駛去到「勾結積怨深過殺父仇人近四十年、原本視為代表馬來入侵者嘅華人為主嘅民主行動黨」馬哈迪為乜要「覺今是而昨非」咁盡呀!唔好話再追問落去「點解被馬哈迪主使拉過入監倉兩次嘅林吉祥、林冠英父子竟然同佢握手言和同合作」,那管是避開「馬爆」呢個對支那共匪咁敏感嘅角度,佢哋一定唔識答同分析箇中因素!寫乜春居港大馬人為公義、防止海外投票被作弊所以會返國投票,唔單只「無營養」,根本就無助了解馬來西亞政治形勢;再衰啲講,直頭只係「阿媽係女人」嘅水平,似乎係班左賊佢哋「擦存在感」多啲囉。

南洋政治之所以難理解,因為涉及複雜嘅歷史元素,當中包括地緣政治演變進程、族群矛盾、文化、宗教、甚至語言。是但少一樣嘢都無可能參透到「點解會發生啲咁嘅事」,而成堆元素撈埋一齊變咗一舊高登仔所講嘅「膠」,仲要係「超級大硬膠」,掌握唔到就無可能做出實在而較客觀、宏觀嘅分析,分析唔到可以評估形勢,簡直發夢啦!

地緣政治演變進程,斷估班左賊剩係識得「殖民主義可恥」而只會由英國殖民馬來亞開始抽水。如果話俾大家知,馬來半島四個州 ── 吉蘭丹、玻璃市、吉打同登嘉樓,曾經係今泰國的暹羅王國嘅領土......班左賊應該唔好話會解釋到同馬來西亞近60年嘅政治變化會有何關連,更有可能唔會識同大家講呢個歷史。或者再「膠」啲,呢段歷史嘅出現某程度上係泰王拉瑪四係拉攏英國殖民走狗「你幫我搞掂佢哋啦,我唔想理班回教徒」而出現。班左賊更加唔識用咁「在地」嘅講法去解說呢段歷史!

表面睇「族群矛盾」係巫統煽動出嚟,但點解可以煽動得到?單純因為英國佬「為殖民主義感到羞恥,急於離開馬來亞而種下禍根」?或者一如巫統嘅煽動背後嘅論述「華人搶奪本來屬於我哋馬來人嘅土地、資源、財產」嗎?班左賊就算咁講係錯唔晒,但除咗其他嘅因素,又能否講解到為何演變出馬來西亞政壇「賭撚」風氣盛行?頂盡咪只係識講「巫統煽動種族民粹仇恨可恥」然後長篇大論但得佢哋自己睇得明嘅廢話!

要了解南洋政治,欠缺當地聯繫因素,唔係話無可能,但就算識得睇如前述的一大堆「超級大硬膠」,都好難明白堆「膠」點解會出現。最簡單例如丘光耀演講點都會有幾句粗口,但點解啲人唔會反感;再例如馬來西亞國會議員沙布丁 (Shabudin Yahaya) 「先姦後娶、9歲細路女可娶」點解夠膽講出口,係咪單純極端伊斯蘭主義「上腦」咁簡單?解到天光都未解得晒。更唔好話左賊滿腦子大一統而無法理解為何1965年8月9日要「分裂馬來西亞、破壞國家領土完整」!

唔好話呢個劉嘉美都唔知有乜咁巴閉,就算左賊堆中有個聲稱來自馬來西亞嘅陳允中,有「當地聯繫」又如何?佢會真係識得以上呢堆元素、懂得分析然後表達出嚟咩?! 仲未計「反國教」集會時呢條友無啦啦講乜春「中國農民工」趕客呢條數,反映出佢真係未必識、甚至識都可能「收柯打」而唔會講。就算夠膽講,有能力講到我咁「深入」咩?唔係我囂,只係我有Track record of 真係解得到 (Even 總有甩漏,但都唔會偏離得太遠)。

奉勸獨媒班友無謂再浪費時間,呢啲唔係打壓言論自由,而係你哋就算唔「播毒」都阻頭阻勢。或者你哋即管繼續寫,但我就是聲言連全香港報館電視台的「總理納吉布」都唔會放過,你哋有乜寫錯寫爛甚至「散佈毒害」,我都一定會出手。

返回主頁






沒有留言: