__

__

民政黨馬華公會完成歷史任務



今次馬來西亞大選值得留意嘅事,除咗馬哈迪率領嘅希望聯盟大勝、巫統輸到仆街同納吉將會無好下場之外,巫統為首嘅國民陣線兩個華人政黨 ── 民政黨及馬華公會瀕臨滅黨,都好有「話題性」


馬華公會成立於1949年,成立嘅背景係英國殖民走狗為要建立一股針對支那共匪扶持嘅馬來亞共產黨勢力。創黨成員都是具有中國國民黨背景,甚至是老K黨員,所以我會稱之為「國民黨馬來亞支部」就係咁解。

馬華公會成立以來就同巫統過從甚密,及後更「上床掀被冚」嗰隻組成今國民陣線前身「前盟」,逾半世紀以來同巫統不離不棄。馬華公會當年認為,以單一民族主張成立嘅政黨係有助捍衛族群權益;但又因為馬來西亞是多種族國家,執政管治需要同其他種族政黨合作 ── 巫統是代表馬來人、馬華公會是代表華人,走埋一齊就是代表馬來西亞人口超過九成。再後來印度裔的國大黨也接受招攬,就組成「聯盟」,再到1969年5.13暴亂演變成國陣。

馬華公會幾十年來就是打著「捍衛華人權益」旗幟,認定同巫統合盟是合適嘅方向做法。可是權力和金錢利益嘅吸引力實在難以抵擋,馬華班友將「捍衛華人權益」變成幌子從巫統撈取好處,並隨住馬哈迪時期嘅政治形勢變化,變成巫統嘅傀儡應聲蟲。另外隨住民主行動黨的發展,華人逐漸離棄馬華,使馬華响馬來西亞政壇嘅影響力逐漸萎縮,同時地巫統見到馬華嘅利用價值越來越低就開始當佢哋透明,極其量用作同支那共匪溝通嘅橋樑,但當要 make deal 就一腳伸走馬華而啲著數利益巫統自己食晒。

馬華搞到政壇/坊間兩面不是人,議席數目自不然流失。今屆大選輸剩一個叫魏家祥嘅人形生物,仲要係極有可能係响選管會舞弊之下先至以約300票差距嬴民主行動黨嘅劉鎮東。(有近500張廢票,舞弊可能性相當高) 。馬華唔只急速泡沫化,直頭「聞到棺材香」嗰隻。

民政黨成立於1968年,創辦人林蒼佑原為馬華公會時任主席,被喻為馬華黨內激進派。1969年大選民政黨贏到國會8席及檳城州議會16議席取得州政府執政權,就一直以檳城為基地。採取類近民主行動黨主張的多元種族方針,但同時想同巫統為首嘅「聯盟」有溝通維持一定程度上中央同地方政府嘅合作。5.13暴亂發生之後,納吉老豆阿都拉薩對華人政治勢力進行迫害,民主行動黨首當其衝,民政黨為求幸免就向巫統伸出友誼之手,正式加入「聯盟」並成為隨後演變而成的國民陣線。

只不過自此之後,民政黨嘅政治勢力版圖只能維持在檳城,且隨住大馬整體政治形勢變化被逐步侵蝕。1990年大選,民主行動黨林吉祥空降檳城擊敗林蒼佑打開了缺口。雖然之後多次大選仍能取得一定數目議席並保持住檳城州政府執政地位,但勢力繼續減弱,卒在2008年大選被民主行動黨奪得檳城州執政權而急速衰落,到今屆大選就全軍覆沒,鄧耀章宣佈退出政壇。零議席不只此徹底泡沬化,更是50年來執政成效不彰而可謂人心盡失,滅黨已成不歸路。

馬華同民政兩黨其中一個共同之處,是「寄生蟲」政黨,以為痴實巫統就有運行,圖藉住同巫統維持關係可以實現理想。馬華到後來更演變成吹噓為國陣成員可以捍衛華人權益嘅良方但實情就是從中撈取利益,十足香港班通稱建制派嘅政客政團。或是民政黨幾十年來「又傾又砌」,到頭來要好女兩頭瞞,實事又做唔好,香港有何例子唔駛再多講而大家都估到吧。

如今馬華、民政兩黨淪為番皂泡,甚至面臨滅黨,與其話因為選舉而導致,不如話係幾十年來只貪圖政治權力的榮華富貴功名利祿換來的報應。未來前景如何已不大重要,因為既是「完成歷史任務」,亦是歷史洪流再無空間俾佢哋生存落去。

返回主頁

沒有留言: