__

__

一地兩檢通過,香港爭奪戰揭幕



香港高鐵一地兩檢條例立法會以40:20通過,意味重演原有新馬鐵路將新加坡一開為二嘅歷史,將新界及九龍分為東西兩部份。唔係潑冷水,政客呼天搶地、社運友如何搶鏡頭都係無法改變呢個一早預計到嘅局面,所謂集會示威變示弱根本係必然。不過,對真正關心香港社會嘅人嚟講唔需要氣餒,相對對支那共匪亦唔好唔好咁早高興,事關對於有留意國際政治嘅人嚟講,會好清楚知道嗰40張贊成票闖下彌天大禍。

第一個禍是來自英國。今年3月15日發表的香港半年報告 ,英國外交及聯邦事務部就一地兩檢的問題表態:
We urge the Chinese and Hong Kong SAR Governments to ensure that the established constitutional framework for any change to the Basic Law is respected to ensure continued confidence in ‘One Country, Two Systems’.
港語翻譯出來嘅語氣其實相當之串 ── 我們敦促中国及香港特區政府得肯定提出修改基本法的憲政框架仍可以獲得尊重及肯定對「一國兩制」的信心。

須留意英式英文有 Understatement 的習慣,即所謂「講話留半分」,唔會講到盡;或相反對,實際語氣比字面重。按此約定俗成再譯,就是「唔好唔話我唔提醒你哋班共匪,一地兩檢就是破壞『一國兩制』,夠膽通過就後果自負」

引申出嚟,即係英國政府早已鎖定「一地兩檢」為《中英聯合聲明》失效的論據,法案一通過就點著咗炸彈嘅藥引,英國隨時可以採取行動。

順便口臭都要再講,對於一堆開口埋口話「英國佬唔會理香港」嘅人形廢物,我只會話當英國一出手就捉晒你哋去青馬大橋中間。做乜?推你哋落海囉!精精地就收聲唔好咁多嗲。

第二個禍是來自美國。美國參議員 Marco Rubio 有份提出的《香港民主及人權法案》雖然仲未進入審議表決階段,但呢條法案嘅條文第一條就是評估中国對香港的「一國兩制」的執行,尤其是涉及人權和民主政制方面,是否符合俗稱《香港關係法》的 United States-Hong Kong Policy Act of 1992 的原則。即係話假設呢條法案通過咗,而又有確實證據反映「一國兩制」已經蕩然無存,就可以宣告《香港關係法》失效、撤銷,即係在美國的法律制度之下香港淪為中国的一個城市!香港「仆街」就梗,但對支那共匪就更加大鑊,因為不能再透過香港在《香港關係法》形成的特殊地位同美帝走狗紙老虎做任何事。

如今「一地兩檢」法案通過,美國政界就有足夠理據加快參眾兩院審議通過《香港民主及人權法案》。須知道 Marco Rubio 對共匪嘅態度同立場唔係人咁品,加快速度嘅可能性相當高。另要留意,侵總統已成功將北韓「收編」,另外美國駐台北大使館在侵金會同一日,即6月12日高調地由國務院助理國務卿(教育及文化)主持揭幕;另再加埋馬來西亞首相馬哈迪計劃向日本舉債,即係支那共匪在亞太區嘅政治勢力已經歸零。特朗普仲唔伺機短期內「搞掂」埋支那共匪最後一張「底牌」── 香港!

如果再數,歐盟食住英國脫歐條水,尤其是由 2004/38/EC 自由行動權利衍生到 BNO 的國籍問題對香港事務的介入程度,响立法會撳贊成制嗰 40隻土共準備著草去非洲都唔怕。

返回主頁

沒有留言: