__

__

蔡耀昌好等錢使都唔駛夾埋趙家賢食相咁難睇



民主黨啲爛新聞已經唔多理,但蔡耀昌無端端走出嚟打算選離島區議會東涌南選區,已經夠晒肉酸;再加埋有大量跡象顯示有大量合理理由相信極可能係共產黨員嘅假博士趙家賢响背後撐腰,真係爛到唔只要理,仲迫我要「開炮」。

第一,班飯桶成日話要準備選,起碼提前兩年落區。無錯,依家距離 (如無意外) 下一屆區議會選舉嘅年份計仲有兩年,但實際得一年半多啲。除咗反映蔡耀昌自打咀巴、民主黨搬龍門之外,另加埋蔡耀昌嘅從政履歷都係新界東,意味佢今次唔係搏輸就係另有企圖。

第二,
飯桶最興就係生人霸死地。親共派嘅票倉之類無把握嘅選區係要霸,但用唔啱方法都算,如果有其他政團人物搵到較合適嘅方法去做,都要叉隻腳埋去,然後就大叫「鎅票可恥」。自從佔領之後催生的本土派,因為唔認同「建設民主中国」,飯桶就更加之會針對。

引伸返去件事。佢無啦啦叉隻腳埋去,加埋假學歷嘅趙家賢話「無其他政黨反對」,即係完全係針對本土派嘅所為。完全反映出飯桶先係親疏有別,視本土派係敵人。不過,相對2015年飯桶對游蕙禎同鄺葆賢進攻黃埔東及黃埔西嗤之以鼻而認為唔駛理,即係今鋪認為周浩鼎有機會輸先至派人落去。但又走返轉頭,飯桶最鍾意講「對家」(本土派) 實力薄弱形同鎅票,唔只引證蔡耀昌今鋪係真‧鎅票黨,更反映今次行動另有企圖。

小弟唔係住東涌,唔清楚王進洋的實力如何,但單純睇返上一屆 (2015年) 區議會選舉成績,王進洋 1917 vs 周浩鼎 2161,差距244票,仲少過游蕙禎對梁美芬,實力絕對唔差。假設王進洋繼續以適合嘅方法落力做區,周浩鼎兩年後 Sayonara 唔係無可能。反觀蔡耀昌如今有如空降,雖然成日幫來自支那匪區新移民出頭有機會攞到富東邨嘅票,但東堤灣畔和裕東苑均算是中產家庭就完全趕客。

蔡耀昌根本就唔會夠票;客觀上王進洋嘅實力應該未夠達至小弟提出的「支持度過半」嘅水平,民主黨咁做變相為周浩鼎助攻!蔡耀昌今次唔係有Hidden agenda,搵鬼信咯。

有兩個觀察可以佐證以上推論係無老屈。第一個就係蔡耀昌成日聯同何喜華、施麗姍幫新移民。盲嘅都睇到佢哋嘅所作所為根本係協助中国共产党進行殖民行動,而上綱上線咁講即係「執行党的任務」,再加埋攞得返回鄉證,共諜的可能性相當高。第二個就係趙家賢在今年年初立法會新界東及九龍東補選搞到立立亂,俾胡杏兒姐夫成功搶灘;而以趙家賢前海人民法院調解員嘅官銜必定有中共背景元素,呢件假學歷嘅仆街唔係想為支那共匪再下一成,又再次真係搵鬼信咯!

以中国共产党嘅政治倫理標準,周浩鼎不是根正苗紅,支那共匪唔會仆心仆命保住佢。言下之意,要保住佢嘅會係另有其人。須知道周浩鼎受聘於新世界集團,而如今 689 黨羽陸續被清算,或最起碼被林鄭射落馬失去油水位公職,鄭家純好自然會設法穩住自己嘅勢力。雖然周浩鼎只係一件廢柴,但聽教聽話就好使好用嘛。

雖然蔡耀昌係咪「收錢做嘢正仆街」就不得而知,但至少可以肯定佢今次由火炭空降東涌南唔係咁簡單;不過,有埋假博士趙家賢响度,就好大機會係一個「射落海都唔益你」嘅行動計劃。

後記:
1. 趙匪家賢呢條仆街冚家鏟對於假學歷及前海人民法院調解員呢兩個問題唔夠拗就在Facebook封鎖咗小弟,你老母你條共匪唔係身有屎怕乜要直接面對我!你以為BLOCK咗我就唔知你做緊乜嘢仆街嘢呀,你都白鳩痴!
2. 2014年之後都同民主黨無乜兩句,現正式宣佈除咗一直有聯繫的友好人士,中斷所有同民主黨嘅接觸。直到趙家賢「人頭落地」之後先至再算。

返回主頁

沒有留言: