__

__

考車牌路試,可能係貪污罪惡溫床



尋晚篇文出街之後,今朝一早就收到有讀者網友報料,話現時嘅駕駛考試制度不單存在考牌官憑個人主觀判斷「肥」定「趴時」有如濫權嘅情況,就是沒有「獨立第三者監察」作出監察及屢有羅生門之外,仲有貪污問題其實仍然存在。

睇完「報料」當然會做 verify。呢位網友聲稱係退休考牌官,講述嘅內容都似模似樣、有文有路。我快手地做一啲分析,決定爆料。

佢話「無錯,因為有 ICAC 嘅存在,好多考牌官都抱有提防被舉報以至被放蛇嘅意識而唔敢亂嚟,但始終考路試嘅車輛無第三者响度,又無錄影錄音之類嘅設備,總有啲人會產生『姑且一搏』嘅心態而萌生貪念」。單係呢點,已是「環境證供」成為「有足夠理據作出合理懷疑」。再者,過去有報導有考生意圖向考牌官行賄被捕,更幾乎可以肯定貪污問題確實存在,爭在有幾多個考牌官會做清官拒絕甚至報案,亦相對地有幾多考牌官會有「實際行動」,目前就不得而知。綜合起來,「報料」唔會太流,具有足夠可信性。

這位「深喉」不諱言承認過去亦曾有考生欲提供「好處」,只不過他選擇當「清官」而通通婉拒。而巧合地欲提供「茶錢」的考生,全都是「扣煙唔震」(口音唔正)的。呢一點雖然來得有點「歧視排外法西斯」,但值得留意的是,有身份證有本港地址就可以去運輸署填表考車牌。無錯,以左賊嘅思維,真‧香港人都可以咁做,但支那人形生物太習慣「俾茶錢」就是無可否認的事實。

假設考牌官受賄多數係來自支那人形生物,某程度亦吻合近年來經常出現逆線行車嘅情況。撇除支那共匪嘅洗腦of about「幹嗎香港都回歸了還是右側駕駛」,就是支那人形生物習慣咗左軚揸車,意識上剛好同香港道路相反。當然,逆線行車可以係從美加回流的港燦「竹星」,但是美加考車牌唔係容易事情,同埋基於所接受嘅教育點都有意識當發覺逆咗線會即時停車,可是嗰啲「被車cam撚」的逆線 cases,通通都係繼續踩油,好難唔懷疑都是支那人形生物。

承如前述,雖然對考牌官貪污嘅問題目前仍只能作出揣測,但在一定程度上反映考牌官濫權嘅問題,唔止係基於沒有「獨立第三者監察」嘅環境條件,仲有係因為 ICAC 嘅存在,搞到「想收又唔係,唔收又好似『對唔住自己』」嘅思想心態出現,於是就恃住生殺大權在握,唔老嚟就攞啲考生嚟出氣,俗啲講就係「心理變態」。再者,就是考牌過程連錄影都無,而且學車嘅教育鳩屎到個學神根本乜春都唔識,然後就是考牌官「俾S」到底係咪成立都缺乏知識而無法判斷,就形成考牌官「擺官威」嘅誘因。

到底考牌官貪污問題係咪存在,留返俾陳美寶同廉政公署慢慢「搓圓仔湯」或者拖得就拖。但可以清楚睇到香港嘅駕駛執照考試制度有幾「衰」,而且「衰」嘅程度到底有幾大問題、涉及嘅範圍有幾廣泛。再上綱上線啲講,連埋「豐田霸權」以至其他睇下我幾時「心情唔好」就爆埋嘅料,成個運輸署根本潰爛到不堪。若說 FF 英國重返香港要解散警隊,運輸署亦需要連根拔起重組。

返回主頁

沒有留言: