__

__

BNO準備平權? 唔好咁開心住



呢個响7月該是一位居英港人發起嘅網上聯署,「簽」嘅人數一直低水,但經過幾輪嘅透過Social media 嘅催谷,終於到咗 10,000 呢個「政府必須作出回應」嘅水位。即係話文翠姍政府一定要應機,幾時就無規定。不過,我要講嘅「唔好咁開心住」,唔係要潑冷水,而係要參透英國佬可以有嘅仆街所為,除咗「要有定心理準備」飯桶成日講「英國佬仲點會理香港」嗰隻當睇唔到之外,係篤爆文翠姍以至保守黨政府可以出乜嘢蠱惑。

個聯署標題確係要求 BNO 平權。雖然聯署全文嘅意思係英國殖民走狗拒絕及迴避給予港人英國居留權,而支那共匪視《中英聯合聲明》如無物,要求英國政府「接收」同避免英國的國際聲譽受損,在以 Indirect approach, Under statement 嚟講,確可以話係爭取BNO平權嘅理據,但英國政府會唔會响「適當時候」走精面係好難講。撇除 Brexit 搞到依家英國立立亂,而正如之前我有寫過,英國佬從來只係想「執死雞」,真係唔好咁腦定。May 姐想縮沙,照字面解,然後話明白香港人嘅處境、一國兩制雖然存在問題,但相信仍可以運作良好...... 你估佢唔會呀。再仲有支那蝗蟲老公,外相侯俊偉,呢個仲更加可疑,就算唔係佢出聲應機,就係因為佢老婆係支那人,而講緊支那共匪「記者」孔琳琳打人都撤銷檢控放人,隨時係「侯生」嘅柯打。佢隨時叫MAY姐「耍咗班 HK pig 唔好激嬲共产党」......

或者另一個落柯打要放生孔琳琳嘅人,係內政大臣賈偉德。但佢係巴基斯坦裔後代,會比較清楚英國殖民歷史嘅仆街,所以還是侯偉俊嘅嫌疑比較大。當然,「文女士」一樣好大嫌疑,爭在邊個做講出口嗰個咁解。

仲有無其他人要防範?梗係有啦。今次「吹雞」吹到10,000嘅其中一個功臣,係 Rees-Mogg 呢條 die-hard Brexiter 大奸鳩。佢奸鳩之處係一邊推 Brexit,但另一邊就將自己名下嘅公司遷冊去歐盟,主要係愛爾蘭。佢點解會吹雞,我就仲考究緊,其中一個可能性就係利用如果MAY BOT無耍香港人之後「掛成功爭取Banner」,吸納香港可以提供嘅政治資源。香港可以提供嘅其中一個政治資源,就係目前英國開始吹風嘅第二次脫歐公投。

英國政界提出要進行第二次公投嘅論述主要有三點,第一係好多人响2016年投票時係無認真了解Brexit嘅內容;第二係 Brexit 影響到後代,對當年未達投票年齡 (18歲) 嘅人唔公平,應該俾機會佢哋表態;第三係 Brexit 影響最少70,000個現時响其他歐盟國家居住嘅英國公民未來嘅生活,而2016年公投不設海外投票而呢班人無得表態,應該提供一個俾佢哋表態嘅機會。假設MAY BOT 咁好死將BNO 平權,第三個論述就會延伸至香港。Rees-Mogg 呢條粉皮就隨時借幅「成功爭取Banner」昆香港人支持 Brexit。但英國脫離歐盟就必定引發蘇格蘭同北愛要離開 United Kingdom 嘅危機,而呢個危機嘅結果就係聯合王國瓦解,正宗「分裂國家」。

當然,响現階段嚟講,最重要梗係成功爭取BNO 平權啦。Rees-Mogg 嘅危機就容後處理都問題不大。但又不過,就假設「文女士」真係打算由呢個聯署開始計劃宣佈平權,對香港唔係無危機。其中來自支那共匪嘅,呢個時候就無謂講住,因為剩係香港內部,都會有好多問題。

首先,從英國政府嘅角度去睇個聯署內容,支那共匪無錯真係搞到香港立立亂,亦有充份證據證明中国共产党真係違反咗聯合聲明,但從來無一個來自香港有代表性嘅人物或組織出嚟大叫「中英聯合聲明失效」,即係一方面好似出師無名,另一方面反映「香港人都唔係好著緊聯合聲明嘅有效性同合法性」。引伸出嚟,文翠姍政府係可以因為咁而求其「耍」咗就算。

第二,一直以嚟,討論香港人的英國國籍問題都會談及兩個數字。第一個係 Qualify people,即係合資格人士,所指嘅係1997年6月30日或之前在香港出生、或經歸化程序取得 BDTC / BNO 國籍資格的人,數目大約330-350萬。第二個係 Valid Passport Holder,即係依家揸住本有效的BNO護照。今年年初嘅數目係大約165,000本。一個多月前有 Fake news 話歐盟會取消特區護照免簽,就催咗班過去對 BNO 護照 Who fucking cares 嘅港燦,我個人估計頂盡兩萬本。

即係話,就算四捨五入、二一添作五...... 篤數,頂盡都係20萬本。再「七除八扣」減去 97前移民美、加、澳、紐...... 嗰啲表面上唔再需要BNO 嘅人,都仲有起碼250萬個 Qualify people。20萬 vs 250萬 = 8%。所謂「數字說明一切」,保守黨真係可以望住呢個數,認為香港人真係唔在乎英國國籍嘅身份同權利,然後鳩迤耍咗份聯署同香港人,然後就「英國佬走咗就唔會理香港」可以成真了。





或者唔好講得咁厚黑,就假設英國政府真係會將 BNO 平權,亦可以望住 20萬 vs 250萬呢個數據,認為只係得嗰20萬 Valid Passport Holders 在乎英國國籍身份同權利,然後就話只係向呢 20萬人作出平權。其他嗰150萬 (甚至300萬),你諗你囉。而在我嚟講,就會大叫「你哋啲港燦唔係嫌BNO 貴,免簽又少過特區護照咩。同享中国人的榮耀啦」。係呀,我就係咁黑心。吹咩!過去六年,提過你哋啲港燦港豬好續 BNO 呀,你哋乜春嘢態度呀?講乜呀?如果俾我烏鴉口中,只係俾 Valid Passport Holders 的話,只係你哋自己攞嚟。

當然,英國政府會點樣回應、幾時回應呢個聯署,仲係未知之數。但可以講,文翠姍係可能「耍」,但亦可能「正式找數」;而「找數」有可能「一炮過找晒」,亦可能只係找俾依家有 BNO 响手嘅人...... 好多可能性存在,但有無你份就閣下自理。要講白啲就係「要續好續,唔續隨時無得續」。

最後,平心而論並客觀啲講,成日開口埋口「英國佬仲點會理香港」嗰啲粉皮,不過是民族主義上腦,只會睇見「鴉片戰爭係不義之戰」而對「林則除交涉無能、楊芳馬桶陣攻敵無知」選擇性失明。香港人聽邊個講,自行決定。總之唔好話無人提你。





返回主頁

沒有留言: