__

__

香港垃圾考車牌制度之「人哋錯都係考生錯」



我寫過好多篇關於香港嘅駕駛考試制度到底有幾垃圾,所謂合格標準有幾唔合理;其中一樣講過嘅係 大路直去有車「玩嘢」响小路衝出,DUP 又肥「不適當剎車」、唔 DUP 又肥 「不適當觀察路面」,呢種任何 incident 係咪都唔合格嘅做法,搞到好多司機唔知何謂防範意識,甚至我敢講依家好多「挑機」駕駛行為係咁嘅合格標準而導致。

最近有網友向我「吐苦水」,話考車牌時就遇到咁嘅情況而不合格要重考。我同佢詳細了解晒件事之後並徵得佢同意,決定公開呢個實例,證明香港嘅駕駛考試有幾痴撚柒鳩線。

苦主係 N 年前响歐洲留學時考到車牌,一直有响當地揸車。幾年前返香港,以免試簽發攞到1,2號車牌,即係私家車同輕型貨車。舊年「手痕」想考巴士牌,於是去報名,報考柴灣試場,搵咗架棍波巴士嚟學車。

佢「訴苦」嘅內容,當然有講到軚盤、波棍、極力子操作嘅合格要求。我解釋佢知「香港考牌就係以半世紀以前嘅汽車科技為基礎」,例如「劣豬腸」攞軚係基於以前啲 Bedford、Austin、GUY、Daimler...... 無液壓輔助,真係要「豬腸軚」先至攞軚 (我試過揸架軚泵漏晒油嘅旅遊巴去車房、同試揸過 Guy Arab V。平常嘅「反手軚」真係扭唔到)。兩腳極力子係因為以前啲重型車波箱無 Synchronize gear ring,要靠轉波過程調節引擎轉速先至入到波...... 佢聽晒之後,條氣無「順」到架,仲話「香港考牌真係痴撚線」(堅係有粗口)「家陣2020年都嚟緊喇,仲用1960年代嘅標準嚟考牌」

講返佢陳述嘅考試過程。苦主話一直都相安無事,响柴灣迴旋處等咗超過兩分鐘先至出到。乜話?等咁耐?我之前講過,考牌嘅合格要求係迴旋右邊視線all clear 完全無車先可以俾油駛出,所以咪要等到天荒地老囉!

臨返到試場,由永泰道左轉嘉業街右轉常安街,佢話轉完彎,自己行車方向路邊無車泊响度,亦無的士小巴响前面;有見到對頭方向如下圖 Google 街景架的再前少少個紅色標記嗰度泊咗架車。



當苦主話未到中銀招牌,突然迎頭有架車「抽頭」,苦主都有收油都輕踩迫力「做樣」(平常揸車梗係響咹砵鳩佢啦)。

但考試結果係第34 項「不顧其及其他道路使用者」一項俾咗 S。

佢呢啲「蕃書仔」梗係走去搵個考牌官講數啦,個考牌官話「有對頭車你唔停車」。苦主當然同佢嘈「仲要我正線,佢逆線,佢錯唔係我錯喎;老鍊咁遠,仲要我咁慢,咁都S?有無搞錯呀」。苦主引述考牌官嘅回應,又係我以前响驗車中心成日聽到嘅「總之嗰樣係嚴重錯誤」啦。

老實講,我唔响現場當然唔知成件事堅定流。但我基於聽過唔少「小路有車衝出大路,DUP 又肥唔 DUP 又肥」嘅例子,我選擇相信苦主,所以爆呢件事出嚟。





或者運輸署考試組班鳩官會話我老作老屈。無錯,就係考試車輛無錄影,車上得個考生同考牌官,根本就係羅生門。但你哋班考牌官撚樣幾十年嚟响咁嘅條件下恃住操生殺大權,利用咁撚變態嘅 Marking scheme 嚟「調較」合格率 Quota,製造無數「冤案」,就係不容否定囉!我依家就掉返轉,擺明車馬亦係恃住法律辭彙 No Third Party Witness 老屈返你哋班仆街考牌官轉頭,吹咩!考試組覺得我老屈呀條氣唔順、個心唔舒服呀?學英國、日本咁,考牌車輛全部裝錄影,咁我咪無得屈囉。但你哋敢咩?我就睇死你哋只係想繼續「用明朝嘅刀斬清朝嘅官」而唔會夠薑就同陳美寶講咯!咪話我唔提你哋班仆街考牌官,俾心機咁樣落去,俾考生打呢啲新聞遲早有第二單,第三單 ...... 第N單 are coming to town。

嚟緊我會設立一個平台,收集任何考牌冤案。如果大家對駕駛考試有任何不滿,可以 emailTelegram 俾我。我會整理之後,公告天下。並會評估能否循運房局嘅申訴機制提出上訴。

我就講明,公正得嚟點都有少少會偏向考生,因為香港嘅考牌制度同班考牌官實在太仆街。






返回主頁

沒有留言: