__

__

留言管理政策

開博時唔記得發佈規矩,結果一嚟就整件野蠻人!
(或者係小弟「無料到」,所以開咗四個月先有第一個留言.....)


大原則:言論自由係現代文明社會之必須,亦係香港「仲係香港」嘅至重要因素,因此全開放留言功能。但言論自由又並非毫無節制,尤其是近年來自中國嘅「五毛」,即所謂嘅網絡打手。呢啲人濫用言論自由之名做盡壞事,更重要係佢哋根本毫無道理可言,志在混淆視聽或者嘥你時間。這處沒有空間給這些人呃維穩費。

亦因為唔想浪費各讀者嘅寶貴時間,因此本博客會採取以下管理措施:
1. 所有不具名的留言,不論有無道理,殺無赦
2. 具名的留言會評審。通過就會刊出,「五毛」留言不會刊出,但會保留日後公告天下
3. 「五毛」與否,由本博客定奪。唔好同我拗,無咁得閒燒時間幫你「出糧」
4. 任何涉及人身攻擊的留言,不論針對誰人,將會保留但不刊出。並會轉交有關人士處理。如將涉及訴訟就閣下自理!

沒有留言: